سبزیجات بخشی ضروری از غذای سالم برای زندگی است. سبزیجات انواع مختلفی دارند که با توجه بخشی از گیاه که خورده می شود گروه بندی می شوند. معمولاً هر نوع سبزی دارای مشخصات تغذیه ای خاص خود است. که در این مقاله می خواهیم به طبقه بندی انواع سبزیجات بپردازیم. با ما همراه شوید.
خواص مصرف روزانه سبزیجات
۱- بتا کاروتن بالا، ویتامین C، فولات، پتاسیم و سایر مواد معدنی
۲- محتوای فیبر بالا، که به تنظیم عملکرد روده کمک می کند.
۳-غنی از بیوفلاوونویدها و ترکیبات دیگری است که به پیشگیری از بیماری کمک می کند.
طبقه بندی انواع سبزیجات
به طورکلی انواع سبزی ها را میتوان به ۶ گروه طبقه بندی کرد که شامل:
۱- سبزی هایی که ریشه آنها مورد مصرف قرار می گیرد.
مانند: هویج، چغندر، شلغم، ترب و پیاز
۲- سبزی هایی که ساقه آنها خورده می شود.
مانند: کرفس، مارچوبه و غیره
۳- سبزی هایی که برگ آنها قابل استفاده است.
مانند: کاهو، کلم، اسفناج و ….
۴- سبزی هایی که گل آنها به مصرف می رسد.
مثل گل کلم و گنگر فرنگی
۵- سبزی هایی که میوه آنها برای تغذیه به کار میرود.
مانند خیار، گوجه فرنگی، کدو، بادمجان، لوبیا سبز و….
۶- انواع قارچهای خوراکی
نکته : ترکیب سبزی ها برحسب نوع آنها خیلی متفاوت است و نمی توان آنها را برحسب حدود ترکیب آنها دسته بندی کرد.
در ادامه به تعریف دسته بندی که گیاهان در آن قرار میگیرند خواهیم پرداخت.
۱- سبزیجات ریشه ای
در این گروه از سبزی ها منحصرا از ریشه ها استفاده می شود مانند هویج، شلغم، چغندر که بیشتر در فصل خنک سال کشت می شوند و خاک سبک نتیجه بهتری نشان می دهند. برداشت معمولا به صورت یکجا انجام می گیرد به گرما حساس هستند و گرما باعث خشبی شدن ریشه آن ها می شود در مناطق گرمسیر در پاییز و زمستان کشت می گردند و در مناطق سردسیر در بهار کشت می شوند.
۲- سبزیجات پیازی
این سبزی ها دوساله بوده و در مناطق گرمسیر در پاییز کشت می شوند و در اواخر زمستان یا اوایل بهار برداشت و در مناطق سردسیر در بهار کشت می شوند. پیاز، تره، تره فرنگی، سیر، موسیز، پیازچه از این جمله اند. ازدیاد این گروه از طریق بذر یا اندام رویشی انجام می گیرد و نسبت به علف های هرز حساس هستند
۳- سبزیجات دریایی
سبزیجات دریایی نوعی جلبک دریایی خوراکی هستند که بعضی ها می گویند برخی از سبزیجات سالم هستند. یک نمونه از آن کلپ است که دارای مزایای سلامتی زیادی است. مثالهای دیگر عبارتند از nori، wakama، dulse و spirulina.
یکی از دلایل اینکه انواع مختلف جلبک دریایی برای شما بسیار مناسب است به علت میزان بالای مواد مغذی آنها است. مطالعات نشان می دهد که سبزیجات دریایی دارای منافع منحصر به فرد و در غذای “زمینی” یافت نمی شوند. جلبک دریایی دارای ویتامین A، B، C و E بالا و همچنین یک منبع مهم آهن برای غذاهای غیر گوشتی است.
بذر سالم و تازه تهیه کنید : خرید اینترنتی بذر سبزیجات
۴- سبزیجات میوه ای
این دسته از مهمترین سبزیجات بوده و شامل گوجه فرنگی، بادمجان و فلفل می باشد. بیشتر از طریق نشاء و کشت مستقیم بذر، تکثیر می شوند حساس به سرما می باشند و معمولا در تابستان تولید محصول می کنند.
۵- سبزی های کلمی
ازجمله سبزیجات دوساله می باشند. در هوای خنک رشد می کنند و شامل انواع کلم ها می باشند.
۶- سبزیجات گوشتی
سبزیجات ریشه و سبزیجات گوشتی بخشی از رژیم غذایی اساسی بسیاری از مردم است. ریشه ها و غده ها به طور کلی سبزیجات هستند که دارای کربوهیدرات هایی مانند نشاسته و قندها هستند.
۷- سبزی های دانه ای
در این نوع سبزی ها بیشتر از بذر آن ها استفاده می شود و تا حدودی از غلاف تازه و در بسیاری از موارد از بذر در حالت رسیده استفاده می گردد، مانند نخود، لوبیا، ماش و در مواردی به حالت نارس مانن نخود سبز، لوبیا سبز و باقلا.
۸- سبزی های سالادی
این سبزی ها مصرف تازه خوری دارند و چون بیشتر همراه نمک یا سس مصرف می شوند به آن ها سبزیجات سالادی گویند.
۹- سبزی های جالیزی
این گروه از سبزی ها بیشتر در فصل گرم رشد می کنند حساسیت شدید به سرما دارند. و اکثرا بصورت میوه¬های رسیده مورد استفاده قرار می¬گیرند. مانند هندوانه، کدو و خیار.
۱۰- سبزیجات برگی
در این سبزی ها بیشتر از برگ و دمبرگ استفاده می شود. معمولا بصورت پخته شده مصرف می شوند. نسبت به گرما حساس بوده و در گرمای زیاد وارد مرحله گلدهی می شوند. مانند: اسفناج، جعفری، تره و شوید.
۱۱- سبزیجات خوردنی
این سبزی ها دوره رشد کوتاه و برداشت تدریجی دارند و در فصل خنک کشت می شوند مانند شاهی، ریحان، ترخون، جعفری، تره، مرزه، نعناع، پونه.
طبقهبندی سبزیجات براساس مقاومت به سرما :
۱٫ سبزیجات فصل سرد:
بذر در درجه حرارت پایین (حدود ۲-۳ تا ۷-۸ درجه سانتیگراد) جوانه میزند و رشد بهینه آنها در هوای خنک (۱۶-۲۷ درجه سانتیگراد) انجام میگیرد. آنها دمای نزدیک به یخبندان را تحمل میکنند. سبزیهای فصل خنک در شرایطی که میانگین و متوسط دمای ماهیانه حدود C°۲۰ باشد، رشد مناسبی و خوبی دارند. چنانچه متوسط دما بین C°۱۸-۱۶ باشد، بهترین رشد و مرغوبترین محصول را خواهد داشت.
الف : سبزیهای مقاوم به سرما:
مارچوبه، ریواس، سیر، موسیر، اسفناج، شلغم، تربچه، پیاز، جعفری، کلمپیچ، نخودفرنگی، کلمقمری، کلمگلسبز، کلمتکمهای، ترهفرنگی
ب : نیمهمقاوم به سرما:
کلمگلمعمولی، چغندرلبوئی، چغندربرگی، کاهو، آندیو، سیبزمینی، هویج، آرتیشو
۲٫ سبزیجات فصل گرم:
شامل سبزیهایی هستند که بذرشان برای جوانهزدن احتیاج به دمای بالا دارند. (۱۵-۱۰ درجه سانتیگراد) و در هوای گرم (۳۳-۲۴ درجه سانتیگراد) بیشترین رشد و بهترین محصول را خواهند داد. در شرایطی که میانگین دمای ماهیانه حدود C°۳۰ باشد، رشد مناسب و مطلوب خواهند داشت. بهطورکلی برای این دسته سبزیها نباید حداکثر دما از ۳۸ الی ۴۰ درجه سانتیگراد و پایینترین دما از C°۱۰ کمتر شود.
الف : حساس به سرما:
گوجهفرنگی، اسفناج زلاندنو، ذرتشیرین، لوبیاسبز، سویا، لوبیا چشمبلبلی
ب : خیلی حساس به سرما:
انواع کدوها، بادمجان، بامیه، هندوانه، خیار، سیبزمینیشیرین، خربزه، طالبی، فلفل.
سبزیجات فصل خنک
آرتیشو و سیبزمینی ریواس کلمگل
اسفناج و آندیو سالسیفی کلمبروکلی
باقلا سبز تربچه کلمتکمهای
مارچوبه ترهفرنگی کلمقمری
نخودفرنگی شلغم کلمپیچ
چغندرلبوئی کرفس هویج و پیاز
سبزیجات فصل گرم
اسفناج زلاندنو سیبزمینیترشی گوجهفرنگی
بادمجان بامیه طالبی
ذرتشیرین فلفلسبز لوبیا
خربزه کدوها هندوانه
فرق بین سبزیجات فصل سرد و گرم
- در جوانهزنی بذر: چرا که سبزیهای فصل خنک در دمای پایین خاک جوانه میزنند.
- اندازه سبزیجات فصل سرد کوچکتر است.
- سبزیجات فصل گرم دارای ریشههای عمیقتری هستند.
امیدوارم کمکی به شما عزیزان در باب شنخات سبزیجات کرده باشیم.
ممنون از اطلاعات خوبت اما به خاطر تند تند نوشتین مقداری غلط املایی داره که درواقع غلط تایپی محسوب میشه . اگر دوس داشتی تصحیح شون کن .
ممنون از همراهی و توجه شما
بله حتما